Kūrybinės dirbtuvės ir konferencija „Įdomioji ekologija“

Š.m. kovo 21 dieną 3A ir 4B klasės mokiniai bei jų mokytojos dalyvavo nuotolinėje konferencijoje ir kūrybinėse dirbtuvėse „Įdomioji ekologija“. Pradžioje jungėsi mokiniai į kūrybines dirbtuves. Jų metu mokiniams priminė rūšiavimo taisykles bei kur ir kaip panaudoti antrines žaliavas. Vėliau mokinius pakvietė iš antrinių žaliavų pasigaminti daigyklas. Mokiniai iš tetrapako gamino daigyklas – namelius, juos dekoravo. Į sukurtas daigyklas pripylė žemių ir pasėjo įvairių sėklų. Dabar mokiniai stebės, kada kokios sėklos sudygsta, realiai mokysis prižiūrėti savo augalėlius ir galės daryti išvadas.

Po mokinių kūrybinių dirbtuvių, mokytojos pakviestos jungtis į konferenciją ta pačia tema. Jos metu pasakojo kaip nesuklysti rūšiuojant atliekas, kokios yra gairės dizaino perdirbamumui, kaip atsekti perdirbtą plastiką, kur naudojamas perdirbtas plastikas, kaip jis prikeliamas naujam gyvenimui.

Vėliau pasakojo apie biologiškai skaidžių atliekų kompostavimo principus ir komposto panaudojimo galimybes. Mokė kaip taisyklingai sudėti skaidžias atliekas į komposto dėžę, kad kompostas būtų kokybiškas ir tinkamas naudoti. Aiškino kaip paruošti dirvožemių substratus.

Konferencijos metu aptarė apie tekstilės būtinumą ir tinkamą rūšiavimą. Kur ta tekstilė toliau keliauja, kam naudojama. Pateikė įdomių žmonių suvokimą keičiančių pavyzdžių. Mokė ką daryti, kad sumažintume antrinių žaliavų likutį.

Pabaigoje kalbėjo apie elektroninių ir elektrinių prietaisų perdirbimo būtinybę. Papasakojo kiek ir kokių metalų galima iš jų panaudoti perdirbimui ir kas dar galima prikelti naujam gyvenimui.

Tiek mokiniai, tiek mokytojos pasisėmė daug naujų ir naudingų žinių, kurias galės pritaikyti pamokose bei asmeniniame gyvenime. O vaikai jau su nekantrumu laukia savo pirmųjų daigelių.

Mokytojos Odeta Paulauskienė ir Angelė Prišmantienė