Tolerancijos diena

Mieli mokytojai,
Artėja lapkričio 16 –oji, Tarptautinė  tolerancijos diena, kuri nuo 1995 m. kasmet minima daugelyje demokratinių šalių.
Šiais metais Tolerancijos dienos simbolis – Klevo lapas. Šis simbolis pasirinktas neatsitiktinai. Tam yra kelios priežastys: visų pirma gražus ruduo, kuomet ne kartą einant gatve ant galvos „nusileido‘ geltonas ar margas klevo lapas ir visiškai nesuerzino;  kita priežastis –neseniai atsiradę ant automobilių stiklų  užklijuoti Klevo lapai, reiškiantys nepatyrusius vairuotojus ir skelbiantys, jog mes turime būti jų atžvilgiu tolerantiški. Ar pastebėjote, jog krintantiems lapams (kurie šiukšlina šaligatvius ir gatves) esame pakantūs ir grožimės jais, nes toks yra gamtos ciklas ir tai yra neišvengiama ir taip įprasta.
Tarptautinės tolerancijos dienos paminėjimo renginių progimnazijoje planas

  • Lapkričio 10-14 d. klasių auklėtojai suorganizuoja klasės valandėles, kurių metu paaiškina mokiniams Tolerancijos sąvoką. Prašome klasės auklėtojų  pakalbėti apie tai, kodėl šis žodis visuomet buvo ir yra aktualus. Priminti, jog ši diena, yra tarptautinė ir minima daugelyje demokratinių šalių, padėti mokiniams sugalvoti bent po vieną netolerancijos atvejį. (Tarptautinė tolerancijos diena minima nuo 1995m. UNESCO sprendimu. 1996 m. šią šventę minėti paskatino ir Jungtinių tautų organizacija. Šią dieną skatinama atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją. Įvairiose šalyse organizuojami renginiai, skirti ugdyti toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę. (UNESCO Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija, įkurta JTO 1945 m., siekiant skatinti bendradarbiavimą tarp skirtingų tautų švietimo, mokslo, kultūros ir komunikacijų srityse).
  • Valandėlės metu mokiniai piešia klevo lapus (apibraukia kontūrus  spalvotame ar baltame popieriuje). Vėliau ant šių klevo lapų pateikia savo pastebėtų netolerancijos atvejų trijose aplinkose: mokykloje, šeimoje, valstybėje. Prie savo teksto parašo savo vardą ir klasę arba amžių. Klevo lapus (5)  atrenka klasės mokinių komisija ir pristato socialinėms pedagogėms.
  • Lapkričio 10-14d. dorinio ugdymo mokytojai su mokiniais aptaria netolerancijos atvejus trijose aplinkose: mokykloje, šeimoje, valstybėje.
  • Pradinių klasių mokytojos Tolerancijos akcijas organizuoja savo klasėse. Darbus mokytojos iškabina koridoriuose prie savo klasių.

Lapkričio 14 d., 9 val. baigiamoji pilietinės akcijos dalis: paruoštos specialios konstrukcijos mokinių tarybos nariai sukabina Klevo lapus. Tolerancijos medis su prikabintais lapais puošia mokyklos teritoriją visą dieną, kad kuo daugiau mokyklos bendruomenės sužinotų apie šios dienos prasmę.
 

Socialinės pedagogės

IMG_4570
IMG_4566
IMG_4555