Tel. +370 67146774 El.Paštas: mokyklosrastine@gmail.com
Apsilankymas UAB „ Marijampolės pieno konservai“
Š.m. gegužės 13 dieną ekonomikos būrelio „Ekonomika vakar, šiandien ir rytoj“ dalyviai lankėsi Marijampolės UAB „Marijampolės pieno konservai‘ įmonėje. Apsilankymo tikslas buvo susipažinti kas ir kaip gaminama šioje įmonėje bei išsiaiškinti kaip keičiasi gamybos procesas tobulėjant technikai. Įmonė įkurta 1977 metais. Pradžioje įmonėje dirbo apie 1600 žmonių, keičiantis technikai, darbuotojų vis mažėjo o gamybos apimtys didėjo. Šiuo metu bendrovė pilnai automatizuota, modernizuota. Joje dirba tik apie 430 darbuotojų. Technika nuolat tobulinama ir atnaujinama.
Ekskursijos pradžioje vadovė supažindino su saugaus elgesio taisyklėmis bei higienos reikalavimais. Tada visi apsirengė vienkartiniais drabužiais, užsidėjo antbačius. Pirmiausia apsilankėme laboratorijoje, kur parodė kaip yra nustatoma pagaminti produkto sudėtis, klampumas, kiek panaudota sausų medžiagų produkte, gaminio Ph, nes visi parametrai turi atitikti, kas parašyta etiketėje.
Vėliau keliavome į pieno saugojimo cechą, ten pamatėme kokie didžiuliai rezervuarai yra skirti pienui kaupti ir saugoti. Viename telpa 18 tonų pieno, jų fabrike yra 10. Išsiaiškinę kaip gaunama grietinėlė ir kas iš jos gaminama, keliavome į sviesto gaminimo cechą. Mokiniai apžiūrėjo aparatą kuriame gaminamas sviestas, vėliau kur jis pakuojamas.
Tada keliavome į operatorinę prie valdymo pultų, kur stebėjome kas matome kompiuterio ekranuose, čia vyksta visos gamybos valdymas ir produktų paskirstymas. Tada stebėjome kaip keliauja produktams skirtos metalinės dėžutės, kur ir kaip jos saugomos. Įdomiausia buvo stebėti kaip tos dėžutės gaminamos: pjaustoma skarda, aparatas sulenkia ir suvirina, kitas aparatas uždeda vieną iš dangtelių. Supilsčius gaminius į skardines, jos uždengiamos, tada keliauja į etikečių klijavimo cechą ir tada į pakavimo cechą. Produktai gaminami pagal kiekvienos šalies reikalavimus.
Po to keliavome į lauką pasižiūrėti, kurioje vietoje autocisternos pristato pieną į bendrovę ir kokį atstumą pienas turi nukeliauti iki saugojimo cisternų. Užėjome į laboratoriją, kurioje tiriamas šviežiai atvežtas pienas. Ekskursijos pabaigoje vyko produkcijos degustacija. Dalyviai ragavo kondensuotą pieną, kavą, kakavą, Rududu, gaminosi šaltus ir karštus gėrimus ir ragavo gaminius su duonos lazdelėmis.
Mokiniams labai patiko ekskursija, jos metu daug sužinojo apie gamybos procesą, smalsiai klausinėjo, viską apžiūrinėjo. Grįžę į mokyklą aptarė kokie būna ekonomikos pokyčiai, kokią įtaką daro žmonėms ir gamybos apimtims.
Ačiū karjeros specialistei Astai Janulienei už suorganizuotą ekskursiją.
Būrelio vadovė Odeta Paulauskienė