Pasaulinė maisto diena

Spalio 13 dieną Jono Totoraičio progimnazijoje buvo minima Pasaulinė maisto diena.  Šią dieną raginome visus daugiau dėmesio skirti sveikos mitybos įpročiams ugdyti. Žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei sveika mityba yra bene svarbiausia. Netinkama mityba turi įtakos ligų išsivystymui: kraujotakos sistemai, antrojo tipo diabetui, kai kurių tipų vėžiniams susirgimams, skeleto ir raumenų sistemos, įvairių psichikos sutrikimams.
Atliktų tyrimų duomenimis, mažiau nei pusė Lietuvos moksleivių kasdien vartoja vaisius, daržoves, pieno produktus, tačiau net trečdalis jų kasdien valgo saldumynus bei geria gazuotus saldžius gėrimus.
 
Derėtų prisiminti bendrąsias sveikos mitybos rekomendacijas:

  • maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, dažiklių ir saldiklių;
  • valgyti visada tuo pačiu laiku;
  • stengtis, kad dienos raciono pagrindą sudarytų grūdiniai produktai;
  • valgyti daugiau sezoninių daržovių, uogų ir vaisių, kai jie pigiausi, o skonis – pats geriausias;
  • pirmenybę teikti augaliniams riebalams ir tinkamai pasirinkti užkandžius: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvimi, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu;
  • rinkis mažiau druskos turinčius maisto produktus ir valgyti mažiau saldumynų;
  • kasdien išgerti 6-8 stiklines vandens;
  • nepersivalgyti ir stengtis skaičiuoti kalorijas – suvartojamas jų kiekis turi atitikti normą

 

Parengė sveikatos priežiūros specialistė E. Jankauskienė, 7d klasės vadovė A. Petkevičienė