Marijampolės Jono Totoraičio progimnazija

Aktuali informacija tėvams apie vaikų maitinimą – ką įdėti į mokyklą priešpiečiams

01 rugsėjo 2018

Nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. įsigalioja naujas vaikų maitinimo organizavimo tvarkos mokyklose aprašas. Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu siekiama sudaryti kuo geresnes sąlygas organizuoti sveiką mokinių maitinimą švietimo įstaigose.

Susipažinti su teisės aktu galite čia:
https://e-tar.lt/portal/lt/legalAct/a8d14e5046e311e8ade598b2394a491d/WFTAPqyxls

Viena iš aktualių rekomendacijų tėvams – vaikams rekomenduojama neštis sveikus užkandžius ir vengti maisto produktų, kuriais neleidžiama prekiauti mokyklos valgykloje.

Tai produktai, turintys daug cukraus, sočiųjų riebalų, transriebalų, druskos, kancerogenų, kofeino, kai kurių maisto priedų, toksiškų ar kitokių vaikų sveikatai nepalankių medžiagų bei menkaverčių sudedamųjų dalių.

Remdamiesi LR Sveikatos apsaugos ministerijos informacija, pateikiame nepageidaujamų produktų mokykloje sąrašą:

  • bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
  • saldainiai;
  • šokoladas ir šokolado gaminiai;
  • valgomieji ledai;
  • pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
  • kramtomoji guma;
  • gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai; nealkoholinis alus, sidras ir vynas;
  • gėrimai ir maisto produktai, pagaminti iš (arba kurių sudėtyje yra) kavamedžio pupelių kavos ar jų ekstrakto; cikorijos, gilių ar grūdų gėrimai (kavos pakaitalai);
  • kisieliai;
  • sultinių, padažų koncentratai;
  • padažai su spirgučiais;
  • šaltai, karštai, mažai rūkyti mėsos gaminiai ir mėsos gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojamos rūkymo kvapiosios medžiagos; rūkyta žuvis;
  • konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai; strimelė (silkė), pagauta Baltijos jūroje;
  • nepramoninės gamybos konservuoti gaminiai;
  • mechaniškai atskirta mėsa, žuvis ir maisto produktai, į kurių sudėtį įeina mechaniškai atskirta mėsa ar žuvis; subproduktai ir jų gaminiai (išskyrus liežuvius ir kepenis);
  • džiūvėsėliuose volioti ar džiūvėsėliais pabarstyti kepti mėsos, paukštienos ir žuvies gaminiai;
  • maisto papildai;
  • maisto produktai, pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų (toliau – GMO), arba maisto produktai, į kurių sudėtį įeina GMO;
  • maisto produktai, į kurių sudėtį įeina iš dalies hidrinti augaliniai riebalai;
  • maisto produktai ir patiekalai, neatitinkantys Tvarkos aprašo 3‒5 prieduose nustatytų reikalavimų.

 

Prašome, gerb. Tėveliai, atidžiau stebėti įdedamų vaikams priešpiečių turinį, kad maistas būtų ne tik saugus, bet ir kokybiškas, nebūtų draudžiamų maisto produktų su iš dalies hidrintais riebalais, per dideliu cukraus kiekiu, neįdėti saldainių, šokolado, pieno produktų ir konditerinių gaminių su glaistu, rūkytų gaminių ir kita. Primename, kad už atsinešto į mokyklą maisto saugą ir kokybę atsako vaiko atstovai pagal įstatymą.

Pamokų laikas

  • 1. 8.00 - 8.45
  • 2. 8.55 - 9.40
  • 3. 9.50 - 10.35
  • 4. 11.00 - 11.45
  • 5. 12.15 - 13.00
  • 6. 13.10 - 13.55
  • 7. 14.05 - 14.50

Svarbu

  • 2% parama
  • Elektroninis dienynas
  • Švietimo ministerija

Draugai

  • Sveikatiada
  • Draugai užsienyje
  • Punsko gimnazija
  • Marijampolės kolegija
  • Socrates
  • Tinklas
  • Veik metodas
  • Liubos klasė
jtotoraitis.ltt